Jak wybierać zdrowe produkty, czyli dlaczego warto czytać etykiety?

Spread the love

O zdrowym odżywianiu jest dziś coraz głośniej, co nie oznacza, że odżywia się tak większość społeczeństwa. W praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Jedni nie odżywiają się zdrowo dlatego, że jadają poza domem w barach szybkiej obsługi, racząc się tam daniami typu fast-food. Jednak również i w sklepach jedzenie nie zawsze jest zdrowe. Na całe szczęście konsument przed włożeniem produktu do koszyka może ocenić, który artykuł spożywczy jest zdrowy, w czym pomagają etykiety. Na co zwracać uwagę przeglądając etykiety produktów spożywczych?

Data przydatności produktu

W pierwszej kolejności przyjrzeć się trzeba dacie przydatności takiego produktu. Nie ulega bowiem wątpliwości, że zakup artykułu, którego okres przydatności zbliża się ku końcowi lub przekracza termin do spożycia, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlatego sprawdzenie daty ważności produktu jest podstawą.

Kolejność składników

Specjaliści od żywienia uwagę zwracają także na składniki takich produktów spożywczych. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ich kolejność nie jest przypadkowa. Składniki na etykiecie zawsze wymienione są w kolejności malejącej. Dlatego kupując na przykład dżem, warto postawić na produkt, w którym na pierwszym miejscu nie znajduje się cukier, ale owoce. Nikt nie ma wątpliwości, że to właśnie one powinny być jego głównym składnikiem, prawda?

Wartości kaloryczne to nie wszystko

Wiele osób walczy dziś z nadwagą. Logiczne, że w takiej sytuacji, jeśli przeglądają oni już etykiety, uwagę zwracają na wartości kaloryczne. Słusznie, choć to nie wszystko. Ważne są również wartości odżywcze. Poza tym należy pamiętać, że dotyczą one 100 gram produktu, o czym wielu zapomina. Szczególnie groźny jest tu cukier. Średnio 1 łyżeczka cukru to ok. 4 g tego białego proszku. Łatwo policzyć, że jeśli w 100 g soku czy napoju jest 12 lub nawet 16 g cukru, to sprowadza się to aż do 4 czy 5 jego łyżeczek.

Informacja o konserwantach

Przyjęło się, że szczególnie groźne są wszelkie konserwanty. Z pewnością ich zawartość nie sprzyja jakości takiego produktu spożywczego. Nie jest jednak prawdą, że produkt bez konserwantów zawsze jest zdrowy. Zawierać może on w sobie również wiele innych szkodliwych substancji, a więc barwników, emulgatorów i nie tylko.

Brak składników na etykiecie — czy to możliwe?

Niestety nie wszystkie składniki znajdują się na etykiecie takiego produktu. Nie pojawia się tam informacja o składnikach, jeśli są to ich śladowe ilości poniżej 2%. Warto mieć więc gdzieś na końcu głowy, że produkt zawierać może w sobie także alergeny, a nawet hormony.

Etykieta z hasłem reklamowym

Czytając etykietę, warto skupić się jedynie na kluczowych jej informacjach. Na pewno do takich nie należą hasła reklamowe. Fakt, że produkt jest przebadany, przetestowany czy rekomendowany, o niczym nie świadczy.

Certyfikaty zdrowej żywności

Chcąc wybrać zdrowy produkt, warto natomiast szukać artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikat zdrowej żywności. Wprawdzie takie produkty są droższe, ale konsument ma pewność, że warte są swojej ceny.

Widać więc wyraźnie, że jest co najmniej kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę, przeglądając etykiety produktów, o których budowie i konstrukcji więcej dowiedzieć się można ze strony jednego z największych ich producentów – www.labelexpress.eu. Należy mieć jednocześnie na uwadze, że taka szczegółowa analiza kupowanych produktów przełoży się na dłuższy czas samych zakupów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*