Blender to podstawowe urządzenie w każdej kuchni. Ułatwia i przyśpiesza gotowanie. Za jego pomocą możemy przygotować owocowe i warzywne koktajle, zupy kremy, pasztety, pesto i wiele innych potraw. Blendery mają bardzo szerokie zastosowanie, ale nie każdy nadaje się do przygotowania wszystkich wymienionych rzeczy. Na rynku mamy do wyboru wiele sprzętów, ale zasadniczo nie chodzi o model czy firmę, lecz o rodzaj blendera.
Blender kielichowy
Blender kielichowy nadaje się przede wszystkim do przyrządzenia smoothies. Można go użyć również do zup kremów, ale sporadycznie ponieważ używanie go jest niewygodne. W niektórych modelach mamy możliwość przygotowania lodów, sorbetów, sosów czy pesto. Do wyboru mamy kielich szklany i plastikowy i oba warianty mają swoje plusy i minusy. Jeśli wybierzemy kielich plastikowy, musimy zwrócić uwagę na to czy nie zawiera BPA czyli bisfenolu A, który jest związkiem organicznym stosowanym przy produkcji poliwęglanów. Najprościej – jest to po prostu cząsteczka plastiku, która jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Blender może posiadać różną moc silnika przez co uzyskamy zróżnicowane efekty blendowania. Im większa moc tym nasze potrawy będą bardziej kremowe i puszyste.
Blender ręczny
Taki blender idealnie nadaje się do zup, kremów, dipów, sosów i pasztetów. Bez problemów poradzi sobie z twardymi i suchymi składnikami oraz gęstymi papkami. Niestety duże kawałki mrożonych owoców mogą okazać się problemem. Tani i dobry blender można kupić już za 40 zł. Przy wyborze blenderów, możemy spotkać się z rozbieżnością cenową od 30 do 600 złotych. Cena zależy od marki, mocy i dodatkowych akcesoriów takich jak trzepaczka, rozdrabniacz i malakser. Im więcej dodatków tym wyższa cena. Silnik o mocy 700w a 800w będzie najlepszym wyborem. Na pewno dodatkowym ułatwieniem będzie posiadanie blendera z siekaczem, rozdrabniaczem i dzbankiem. Dzięki takim akcesoriom możemy posiekać czosnek, cebule i przygotować desery z orzechów i nasion. Blendery ręczne są też cichsze niż blendery kielichowe.