Dlaczego warto zainwestować w zmywarkę gastronomiczną?

Urządzenie kuchni w lokalu gastronomicznym to spory wydatek. Są jednak sprzęty, na których na pewno nie warto oszczędzać i do nich właśnie zalicza się zmywarka gastronomiczna. Dlaczego zakup takiego urządzenia ma sens?

Czym różni się zmywarka przemysłowa od sprzętu domowego?

Profesjonalna zmywarka do gastronomii jest znacznie droższa od zmywarki domowej, ale wystarczy porównać tryby ich pracy żeby zrozumieć, skąd ta różnica. Przede wszystkim wydajność – zmywarka domowa myje naczynia przez co najmniej godzinę, cykl pracy zmywarki przemysłowej to dwie, trzy minuty. W tak krótkim czasie można umyć dużą partię brudnych naczyń, łącznie z przypalonymi garnkami i patelniami.

Zmywarki przemysłowe są przystosowane do mycia określonych typów naczyń, niektóre urządzenia wyposażone są dodatkowo w funkcję wyparzania. Nie ma znaczenia, jak duża jest liczba obsługiwanych gości – zmywarka myje taśmowo i może pracować non stop przez kilka godzin. W zmywarkach gastronomicznych stosuje się specjalne detergenty, dzięki którym naczynia są idealnie czyste i błyszczące, a na szklanych powierzchniach nie tworzą się rysy od intensywnego mycia. Wszystko to jest możliwe w trybie energooszczędnym, bo nowoczesne zmywarki pobierają mniej wody i prądu niż sprzęt domowy. Niemal cały proces mycia naczyń jest zautomatyzowany, a zmywarki są wyposażone w specjalne kosze, co ogranicza ryzyko stłuczeń.

Jak wybrać właściwą zmywarkę?

To już zależy od charakteru prowadzonej działalności. W małej restauracji w zupełności może wystarczyć zmywarka uniwersalna, ale w dużej stołówce raczej niezbędna będzie zmywarka kapturowa albo tunelowa. W mniejszych, ciasnych kuchniach warto pomyśleć o zmywarce podblatowej. Bary i kawiarnie będą potrzebować specjalnej zmywarki do szkła z możliwością wyparzania naczyń.

Czy zmywarkę można wynająć?

Tanie urządzenia szybko się niszczą, więc oszczędności są tylko pozorne – po krótkim czasie trzeba znowu zainwestować w nowy sprzęt. Markowe zmywarki od Winterhalter są w stanie bezawaryjnie służyć przez wiele lat, dlatego taki zakup dość szybko się zwraca. Nie trzeba zresztą od razu kupować takiej zmywarki. Jest jeszcze opcja najmu, co dla właściciela restauracji oznacza niższe miesięczne koszty oraz preferencyjne warunki wykupu zmywarki, kiedy umowa długotrwałego najmu dobiegnie końca. W ramach najmu można liczyć na bezpłatną konfigurację urządzenia oraz regularny serwis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *