Elektroniczny kelner

Jak wskazują badania, rynek gastronomiczny staje się coraz silniejszy, a Polacy coraz chętniej wychodzą do restauracji. Kiedyś była to oznaka snobizmu, dziś jest to moda czy też sposób spędzania wolnego czasu. W restauracji chcemy być obsłużeni szybko i bez pomyłek. Odpowiedzią na te potrzeby jest wdrożenie oprogramowania do obsługi lokalu gastronomicznego.

Klienci, którzy odwiedzają restauracje, doceniają przede wszystkim kuchnię ale także i obsługę. Pod pojęciem obsługi rozumiemy nie tylko pracowników: kelnerów, promotorów czy menadżerów, ale przede wszystkim sam proces składania zamówienia, sprawności jego realizacji. Do lamusa powoli odchodzi widok kelnera z bloczkiem, na którym pośpiesznie notuje wszystkie życzenia klienta i zanosi pojedyncze karteczki na kuchnię, gdzie według kolejności przygotowywane są dania. Rozwiązanie to jest stosowane, jednak powoduje szereg kłopotów: -kelner może nie zapisać wszystkiego, -pracownik w kuchni nie odczyta prawidłowo zamówienia, -zamówienie zaginie. Nie są to niestety rzadkie sytuacje, a wpływają bardzo negatywnie na postrzeganie naszego lokalu przez klientów.

Jak zmienić rzeczywistość?

Na pewno pomyśleć o rozwiązaniach informatycznych. Pomocne będzie oprogramowanie https://www.dobresystemy.eu/oprogramowanie-dla-hoteli-i-pensjonatow, które niemal w jednej chwili zamieni rzeczywistość papierkową restauracji w jej cyfrowego odpowiednika. Najważniejsze, że oprogramowanie zawiera kilka modułów, które możemy dowolnie konfigurować. Na pewno wyjątkowym usprawnieniem – widocznym od razu – będzie przejście na pracę z tabletami, na których będą przyjmowane zamówienia. Jeśli mamy udostępnioną możliwość wcześniejszej rezerwacji stolików, system pozwoli nam usprawnić również tę kwestię. Ważny jest także wymiar finansowy takiego rozwiązania. Powinniśmy zauważyć zwiększoną sprzedaż. Odpowiednio skonfigurowany terminal kelnera, będzie podpowiadał, jakie produkty można klientowi polecić do danej pozycji. Cross selling nie będzie wymagał od pracownika pamiętania o konkretnych pozycjach, które do zamówienia trzeba zaoferować, ale to system będzie wskazywał, co powinniśmy sprzedać dodatkowo.

Zaplecze

Restauracja to nie tylko obsługa gości, przygotowywanie dań. To także zaplecze z administracją, finansami, księgowością. Dobre oprogramowanie dedykowane restauracji będzie z pewnością pomocne przy obsłudze magazynu czy faktur. Kontrola stanu towarów, odpowiednie planowanie zakupów oraz przygotowywanie dokumentacji dla księgowości zostanie zupełnie zautomatyzowane. Dzięki wprowadzonym modułom, na bieżąco możemy kontrolować swój lokal, analizując choćby tak newralgiczny punkt, jakim są straty towaru. Z odpowiednio ustawionym systemem będziemy z łatwością w stanie zapanować nad produktami i ich bieżącym zużyciem.

Sprawnie funkcjonująca restauracja to nie tylko piękne wnętrze, dobra lokalizacja czy wspaniała kuchnia. To wiele elementów składowych, które połączone gwarantują powodzenie i sukces. Usprawnienie obsługi, szybkości przyjmowania i realizacji zamówień oraz bieżące monitorowanie stanów magazynowych i zapasów towaru to bardzo istotne elementy, które bez trudu możemy zautomatyzować wdrażając oprogramowanie dedykowane lokalom gastronomicznym. Dobra konfiguracja oraz szkolenie personelu gwarantują poprawę działania restauracji praktycznie już od pierwszego momentu, kiedy system zostanie uruchomiony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *