Pizza – jak to się zaczęło?

Większość osób jest przekonania, że historia pizzy wiąże się z nierozerwalnie Włochami. Jednak w rzeczywistości geneza słynnego okrągłego placka sięga czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze starożytnego Egiptu. To właśnie Egipcjanie odkryli drożdże, bez których pizzy by w ogóle nie było. Hieroglify sugerują, że wykorzystywano je do fermentacji alkoholowej i wytwarzania zaczynu pieczywa już ponad 5000 lat temu.

Za pierwszą pizzę uznaje się płaski placek z dodatkiem ziołowych przypraw. Był bardzo popularny wśród biedniejszej części społeczeństwa jako danie tanie i proste w przygotowaniu. Po płaski chleb maczany w oliwie często sięgali również starożytni Grecy i Rzymianie. Dzisiaj nosi on nazwę focaccia. Była to niewątpliwie inspiracja na drodze do wynalezienia współczesnej pizzy.

Pizza – jak wygląda dzisiaj?

Oczywiście znana dzisiaj pizza to dzieło Włochów. Powstała prawdopodobnie w Neapolu, chociaż niektóre źródła mówią o niewielkim mieście portowym Gaeta. To tam przechowywany jest dokument z roku 997, w którym po raz pierwszy zapisano tę nazwę. Z drugiej strony współczesna pizza bardziej przypomina tę pochodzącą z Neapolu.

Początkowo była to potrawa ludzi biednych, którzy płaskie placki przyprawiali czosnkiem i oliwą. Dopiero z czasem zyskały one na popularności. W roku 1738 powstała pierwsza pizzeria we Włoszech – Antica Pizzeria Port’Alba. Początkowo był to zwykły stragan uliczny, który w czasem przekształcił się w prawdziwą pizzerię. Największą popularnością cieszyła się wówczas pizza ze smalcem, bazylią i serem owczym. Dopiero potem do Europy z Ameryki Łacińskiej trafiły pomidory, które zmieniły na zawsze oblicze pizzy.

Dzisiaj najbardziej znana na świecie pizza to zdecydowanie Margherita składająca się z sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii. Jej nazwa wywodzi się od królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherity di Savoia), która w roku 1889 odwiedziła ze swoim mężem Neapol. Podano jej specjalną pizzę w barwach narodowych, którą potem nazwano na jej cześć.

Pizza podbiła świat

Pizza szybko zyskała popularność nie tylko we Włoszech. Pod koniec wieku XIX trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie zrobiła prawdziwą furorę. Szybko zaczęły tam powstawać pizzerie. Co ciekawe, Amerykanie preferują jednak pizzę grubszą i bogatą w różnego rodzaju składniki. Odeszli więc od źródła i pierwotnego przepisu.

Pizza ogromną popularnością cieszy się również i w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pizza w naszym kraju pojawiła się już w wieku XVI za sprawą Królowej Bony pochodzącej z Włoch. Według legendy miała ona zostać zaserwowana na ślubie jej i Zygmunta Starego. Od tej pory stała się podstawową potrawą na królewskim dworze. Wkrótce w kraju pojawiły się pierwsze pizzerie. Nie brakuje ich również i dzisiaj.

Pizzeria Złota 65 w Warszawie serwuje swoim klientom prawdziwą pizzę rodem z Włoch, a więc jedynie na cienkim cieście. Wykorzystuje do tego najwyższej jakości składniki, z których część importowana jest właśnie z Włoch. Pizzeria Złota 65 funkcjonuje w tym miejscu i z tym samym przepisem na pizzę już od 20 lat! W końcu sprawdzonych przepisów się nie zmienia.

1 thought on “Pizza – jak to się zaczęło?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *