Jakie smakołyki zaserwować gościom i domownikom podczas wigilijnej wieczerzy i świątecznego obiadu? Oprócz tradycyjnych bożonarodzeniowych dań, takich jak kapusta z grzybami, smażony karp czy kutia, warto zadbać także o ciekawe przystawki. Szukasz inspiracji i niebanalnych pomysłów? Zebraliśmy dla Ciebie kilka ciekawych i prostych do przygotowania przepisów, które urozmaicą gwiazdkowe menu i z pewnością posmakują Twoim najbliższym!
Zielona rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Obecne na świątecznym stole smakołyki powinny cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko – najlepiej więc postawić na żywe, intensywne kolory i ciekawą formę. Te wymagania spełnia z pewnością przykuwająca wzrok rolada szpinakowa nadziewana kremowym serkiem i łososiem.
By ją przyrządzić, zacznij od przygotowania pieczonego omletu z 4 jaj z dodatkiem drobno posiekanego szpinaku. Możesz do tego wykorzystać np. siekany szpinak Proste Historie – pamiętaj, żeby uprzednio rozmrozić go i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę puszysty omlet, oddziel żółtka od białek i ubij te ostatnie na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Upiecz omlet na prostokątnej blaszce, ostudź go, a potem posmaruj kremowym serkiem – np. chrzanowym – i wyłóż dokładnie plastrami wędzonego łososia. Zwiń całość w rulon i odstaw do schłodzenia na ok. 30 minut. Przed podaniem pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm i… gotowe! Taka przekąska idealnie sprawdzi się zarówno na wigilię, jak i na świąteczny obiad.
Efektowna choinka z ciasta francuskiego
Słyszałaś kiedyś o tarte du soleil? To wyjątkowo urocza przystawka z ciasta francuskiego. Dwa płaty ciasta przekłada się wybranym farszem – np. zielonym pesto – a następnie przycina na okrągło, w kształt słońca. Od środka rozchodzą się oddzielone nożem trójkątne „promienie”, które skręca się następnie wokół własnej osi, tak, że ukryty w środku farsz staje się widoczny na ich brzegach. Po upieczeniu każdy z „promieni” można oderwać i… schrupać.
W świątecznej wersji tej przystawki proponujemy wyciąć z francuskiego ciasta trójkątną choinkę, w której zamiast promieni do „urwania” i zjedzenia będą kolejne poziome gałązki. Warto zadbać o to, by farsz miał przypominający bożonarodzeniowe drzewko zielony kolor – oprócz wspomnianego już pesto dobrze sprawdzi się np. mrożony siekany szpinak podsmażony z czosnkiem i serem feta. Gwarantujemy, że taka chrupiąca choinka zrobi prawdziwą furorę wśród Twoich gości!
Sałatki śledziowe z warzywami
Boże Narodzenie nie może się też obejść bez śledzi w przeróżnych postaciach. Smakowitym pomysłem na tę rybę są przeróżne sałatki, w których specyficzny smak śledzia przełamują, a niekiedy eksponują towarzyszące mu warzywa. Jakie ciekawe przepisy warto wypróbować?
Jednym z naszych faworytów jest sałatka śledziowa z groszkiem i marchewką. Przypomina trochę słynnego rosyjskiego śledzia pod szubą – poszczególne składniki układa się tu bowiem warstwowo z dodatkiem majonezu. Pokrojone w małe kawałki śledzie, zielony groszek, gotowana marchewka (najlepiej wykorzystać mrożony groszek i marchewkę Proste Historie), jajko na twardo, trochę posiekanej cebulki… Jeśli masz pomysł na kolejne pięterko – śmiało!
Inną prostą, ale intrygującą propozycją może być sałatka śledziowa z jabłkami. W tej wersji pokrojonego drobno śledzia w oleju łączy się z obgotowanymi warzywami z mieszanki Zupa ogórkowa z koperkiem Proste Historie, a także winnym jabłkiem oraz odrobiną musztardy, majonezu i jogurtu naturalnego. Całość jest przyjemnie kremowa, z wyraźnie kwaskowatym jabłkowo-ogórkowym posmakiem.
Życzymy Ci smacznych świąt!