Sylwester, karnawał, ostatki, imieniny, urodziny, zdane egzaminy, awans w pracy… Okazji do świętowania i spotkań z przyjaciółmi nie brakuje przez okrągły rok! Domówki mogą przybierać przeróżne formy: od eleganckich kolacji przez szalone przebierane imprezy z szaleństwami na parkiecie po całonocne maratony filmowe. W każdej z tych sytuacji przyda Ci się kilka prostych, sprawdzonych przepisów na smaczne i szybkie w przygotowaniu drinki, które podbiją serca Twoich gości. Chcesz nauczyć się miksować proste koktajle? Sprawdź nasze propozycje i… do dzieła!
Blue Lagoon
Leżakowanie na niebiańskiej plaży gdzieś w tropikach nie zawsze jest na wyciągnięcie ręki… Ale drink w odcieniu przejrzystych turkusowych wód ciepłego morza – jak najbardziej! Blue Lagoon to słodki i intensywnie niebieski drink serwowany w wysokiej szklance, który przyrządzisz w kilka chwil. Będą Ci do tego potrzebne następujące składniki:
- 50 ml wódki
- 40 ml likieru Blue Curacao
- sprite
- lub inny słodki napój cytrynowy
- kilka kropel soku z cytryny
- kostk
- i lodu (opcjonalnie).
Napełnij szklankę lodem. Następnie wlej oba rodzaje alkoholu oraz sok z cytryny i uzupełnij całość spritem. Drink możesz ozdobić plasterkiem cytryny lub limonki.
Sex on the Beach
Kolorowe drinki – zwłaszcza te warstwowe – zawsze robią duże wrażenie. Ten klasyczny koktajl o nieco kontrowersyjnej nazwie nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością: w niezwykle zrównoważony sposób łączy bowiem kilka różnych nut smakowych, a przy tym cieszy oko. By go przyrządzić, przygotuj:
- 80 ml wód
- ki
- 40 ml likieru brzoskwiniowego
- 80 ml soku pomarańczowego
- 80 ml soku żurawinowego
- kostki lodu.
Do pękatej szklanki typu Hurricane wrzuć kostki lodu – ich poziom powinien sięgać mniej więcej do połowy jej wysokości. Później wlej sok żurawinowy. Resztę składników wymieszaj w shakerze, a następnie dokładnie przelej do szklanki po kostkach lodu, tak, by utworzyć warstwy. Proste – a jakie efektowne!
Cuba Libre
Czas na coś dla miłośników prawdziwej prostoty i wyrazistych, cięższych smaków. Cuba Libre – drink, który powstał na cześć odzyskania niepodległości przez Kubę – to klasyk z zaledwie trzech prostych składników, który zmiksujesz w niecałą minutę. Potrzebujesz:
- 50 ml białego rumu
- 100 ml coli
- pokrojonej w ćwiartki limonki
- kostek lodu.
Wysoką szklankę napełnij lodem, a następnie wlej rum i colę. Dorzuć kawałki limonki, wymieszaj wszystkie składniki i… racz się swoim koktajlem.
Aperol Spritz
W ostatnich latach – zwłaszcza podczas ciepłych miesięcy – ten prosty koktajl, będący połączeniem słodkawego, musującego prosecco i gorzkiego likieru, bije rekordy popularności. Jeśli chcesz przywołać letnie wspomnienia, przygotuj Aperol Spritz podczas swojej imprezy – potrzebne będą:
- 120 ml
- prosecco
- 80 ml
- aperolu
- 40 ml wody gazowanej
- kostki lodu
- pla
- sterek pomarańczy (opcjonalnie).
Do szklanki lub dużego pękatego kieliszka włóż kilka kostek lodu. Następnie wlej dobrze schłodzone wcześniej prosecco, dodaj aperol i uzupełnij wodą gazowaną. Warto też dodać pokrojony w ćwiartki plasterek pomarańczy, który doda całości orzeźwiającego, cytrusowego aromatu.
Kurs barmański – jeśli masz ochotę na więcej
Nasze łatwe przepisy to dla Ciebie za mało? Chcesz zaskoczyć znajomych niezwykłymi doznaniami smakowymi i profesjonalnymi barmańskimi trikami? Być może warto zainwestować w to hobby i zapisać się na kurs barmański?
Dobrym wprowadzeniem do tematu, a jednocześnie praktycznym zajęciem na nudne wieczory spędzone w domu może się okazać kurs barmański online, taki jak ten oferowany przez Warsztat Mistrza. To solidna dawka podstawowej wiedzy z zakresu miksowania i serwowania alkoholi, która pomoże Ci zabłysnąć na niejednej domówce. Co więcej (nawet jeśli dziś o tym nie myślisz), lekcje te mogą też stać się istotnym punktem w Twoim CV i pierwszym krokiem w kierunku nowej kariery zawodowej. Ukończone kursy barmańskie to zawsze znaczący atut, jeśli chodzi o pracę w gastronomii czy hotelarstwie.
Dobrej zabawy i… powodzenia!