Zakwas buraczany i jego właściwości zdrowotne

Przetwory i zakwasy przygotowane samodzielnie w domu mają wiele zalet. Są bardzo zdrowe i dostarczają organizmowi wielu substancji, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Nie ma w nich chemicznych dodatków, warto więc zadbać o swoje zdrowie. Szczególnymi właściwościami odznacza się zakwas buraczany. Dowiedz się, jak go przygotować i poznaj jego wpływ na organizm!

Jak przygotować zakwas buraczany?

Przygotowanie zakwasu buraczanego mogłoby wydawać się niezwykle pracochłonne. W końcu, po co w sklepie byłoby dostępnych tak wiele odmian barszczu? Tylko po to, by wmówić klientowi, że sam nie jest w stanie przygotować pysznego zakwasu samodzielnie. A przecież to nic trudnego! Do jego przygotowania wystarczy kilka produktów: buraki, woda, sól, listki laurowe, ziele angielskie, sok z kiszonych ogórków lub kapusty.

Buraki należy obrać i pokroić w grube plastry. Następnie wystarczy ułożyć je ciasno w naczyniu, które nie reaguje z kwasem. Między plastry wciskamy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziele angielskie. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wody, soli oraz soku z kiszonki. Tak przygotowaną zalewą należy zalać buraki (zalewa musi przykrywać plastry).

Ostatnim krokiem będzie przykrycie naczynia gazą, pieluchą tetrową lub lnianą ściereczką i dociśnięcie jej gumką. Tak przygotowany zakwas ustawiamy w ciepłym miejscu i czekamy kilka dni. Gdy płyn nabierze ciemnej warstwy — jest gotowe. Warto codziennie zaglądać do naczynia i w razie potrzeby zbierać pojawiającą się pianę.

Jakie właściwości zdrowotne ma zakwas buraczany?

Buraki są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i witamin. Można w nich znaleźć m.in.: wapń, cynk. żelazo, fosfor, potas, witaminę C, witaminy z grupy B, lit, cez oraz kobalt. Całe to bogactwo sprawia, że przyrządzony z buraków zakwas będzie wspaniały na wzmocnienie odporności organizmu. Warto dodać, że podczas kiszenia powstaje kwas mlekowy, w związku z tym zakwas można stosować również jako probiotyk.

Obecność betaminy sprawia, że regularne spożywanie tego płynu może korzystnie wpłynąć na układ krwionośny — obniżyć poziom cholesterolu, wpłynąć korzystnie na regulację ciśnienia krwi oraz poprawić wchłanialność żelaza. Ponadto picie zakwasu wspomoże detoksykację organizmu oraz trawienie przez pobudzenie pracy jelit.

W związku z tym zakwas buraczany polecany jest między innymi osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub oczyścić swój organizm, w tym wątrobę ze szkodliwych substancji. Powinny sięgać po niego osoby o obniżonej odporności, np. rekonwalescenci. Lekarze często polecają ten płyn, jako wspomagacz przy leczeniu anemii oraz niedokrwistości. Często stosuje się go również przy leczeniu grzybicy, np. typu Candida.

Jak widać zakwas buraczany może przynieść wiele dobrego naszemu organizmowi, a jego przygotowanie wcale nie jest pracochłonne. Dlatego warto korzystać z jego dobroci.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *