Maliny to bardzo popularne owoce, cenione za swój delikatny, słodki i przyjemny smak. Poza sezonem nie ma co liczyć na świeże owoce, pozostają więc aromatyczne, malinowe syropy. Warto po nie sięgać nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne.
Do czego nadaje się syrop malinowy?
Czym poprawić smak herbaty? Malinowy syrop to jeden z najchętniej stosowanych w tym celu dodatków. Malinowy syrop dodaje się także do grzańców oraz piwa, a latem można go rozrobić zimną wodą, dodać jeszcze kostki lodu i trochę świeżych owoców cytrusowych. Gęsty syrop może posłużyć jako polewa do lodów i ciast, bardzo dobrze też pasuje ten smak do naleśników, gofrów i budyniu.
Czy warto kupować gotowe syropy?
Malinowy syrop można zrobić w domu, ale potrzebna jest do tego duża ilość świeżych, nieuszkodzonych owoców oraz dobry, sprawdzony przepis na domowe przetwory. Szykowanie malinowych syropów jest dość czasochłonne, zwłaszcza dla niewprawionych osób, dlatego warto rozejrzeć się za gotowymi wyrobami z tych słodkich owoców.
Oczywiście nie wszystkie syropy opłaca się kupować. Decydujący jest skład – najtańsze przetwory mają bardzo dużo cukru, za to niewiele malin, za ich smak odpowiadają przede wszystkim sztuczne dodatki oraz konserwanty. Są jednak dostępne w sprzedaży syropy malinowe tak samo dobre jak te domowe, bo robione właśnie na podstawie tradycyjnych receptur. Takie syropy ma w swojej ofercie między innymi Eterno – syropy są z prawdziwego, malinowego soku, z dodatkiem jedynie cukru oraz soku z cytryny. Pojawiają się także inne warianty smakowe, jak syrop malinowy z imbirem czy maliny słodzone naturalnym miodem.
Lecznicze właściwości malin
Malinowy syrop jest przepyszny, ale prócz tego ma także właściwości lecznicze. W syrop malinowy warto się zaopatrzyć zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy często nękają infekcje, katar, bóle głowy i mięśni – rozgrzewająca herbata z dodatkiem malinowego syropu może obniżyć gorączkę, złagodzić dolegliwości przeziębienia i poprawić samopoczucie.
Maliny mają dużo witamin, dzięki czemu działają wzmacniająco i budują odporność. Dostarczają także żelaza, są więc dobre jako naturalny środek zapobiegający niedokrwistości. Mają jeszcze dużo antyoksydantów, które neutralizują groźne dla zdrowia wolne rodniki.