Olejek z czarnuszki – skuteczny sposób na pozbycie się łupieżu

Czarnuszka siewna (nigella sativa) jest od dawien dawna znana ze swego dobroczynnego działania na zdrowie i urodę. Ze względu na swój korzenny aromat – znalazła także zastosowanie w kuchni – jako przyprawa. Jej druga nazwa to czarny kmin.

Czarnuszka siewna – co to za roślina?

Niepozornie wyglądająca roślina z rodziny jaskrowatych pochodzi z Iraku i Turcji, obecnie też chętnie rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego.Charakteryzuje się pięknymi, niebieskimi kwiatami, które trochę przypominają nasze polne chabry. Skarb jednak kryje się w owocach zawierających w swym wnętrzu czarne trójkątne nasiona, które od wieków są znane ze swego zdrowotnego działania.

Sława czarnuszki sięga starożytnego Egiptu. Podobno w grobowcu Tutanchamona znaleziono dwa dzbany nasion tej rośliny. Źródła mówią także o stosowaniu jej przez Kleopatrę. A Kleopatra wiedziała doskonale, co jest najlepsze na urodę…

Olej wspomagający zdrowie i urodę

Z ziarenek czarnuszki siewnej wyciska się olej, który można stosować doustnie oraz zewnętrznie. Skład tego oleju jest tak bogaty, że aż trudno wszystko tutaj wymienić. Przede wszystkim produkt jest bowiem bogaty w dobre tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85 proc. jego składu. Oprócz tego białka i węglowodany, witaminy tj. A, E, F, B1, B3, B6, biotyny, minerały tj. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas. I wiele, wiele innych. Starożytni jak i średniowieczni mnisi uważali, że nasiona czarnuszki stanowią remedium na każdą chorobę. Olej z czarnuszki zażywany doustnie jest lekarstwem i może zapobiec wielu chorobom. My jednak w tym artykule – naśladując Kleopatrę – skupimy się na urodzie.

Łupież, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry I trądzik

Kosmetyczny olej z czarnuszki przynosi naprawdę zaskakujące efekty. Gdy jest traktowany jako olej dobrej jakości, bez domieszek oraz gdy jest stosowany regularnie może rozwiązać wiele uciążliwych problemów, z którymi niektórzy walczą bezskutecznie latami.

Jednym z tych problemów jest AZS – atopowe zapalenie skóry.Badania kliniczne potwierdzają, że olej z czarnuszki może być tak samo skuteczny, jak niektóre powszechnie stosowane leki na to schorzenie. Wyraźnie zmniejsza świąd i uczucie napięcia skóry. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie, wmasowując w skórę, by uzyskać efekt tożsamy z tym, jaki przynoszą maści sterydowe. Z tą różnicą, że olej nie powoduje skutków ubocznych. Podobne sukcesy tego specyfiku są zauważalne w walce z łuszczycą oraz trądzikiem.

Również zaskakujące efekty przynosi czarnuszka w uciążliwej walce z łupieżem. Nigella ma silne działanie przeciwzapalne, antygrzybiczne i antybakteryjne, poza tym aplikowana na skórę u nasady włosów – pomaga w peelingowaiu skalpu – co pomaga dotlenić skórę głowy i w efekcie przyspiesza proces leczenia. Dzięki zawartym w oleju cennym nienasyconym kwasom tłuszczowym dodatkowo nawilża i odżywia skórę.

Doskonale też działa na same włosy – wzmacnia je, zapobiega wypadaniu. Sprawia, że włosy są mniej łamliwe, a także rzadziej i mniej się przetłuszczają. Co ciekawe – daje niemal natychmiastowe efekty! Włosy już po kilku „zabiegach” są błyszczące, gładkie i w dużo lepszej kondycji.

Gdzie kupić kosmetyczny olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki na włosy i ciało można znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością i produktami bio. Warto sięgnąć po sprawdzone specyfiki, gdyż te z drogerii przeważnie mają dodatki w postaci parabenów, silikonów i innych źle działających na włosy i skórę elementów. Kosmetyczny olej z czarnuszki to olej tłoczony z nasion czarnuszki na zimno. Trzeba zwrócić uwagę na to, czy w składzie znajduje się 100 proc. oleju z czarnuszki. Taki należy stosować. Tego rodzaju olej dostępny jest w sklepie online ecobotox.

1 thought on “Olejek z czarnuszki – skuteczny sposób na pozbycie się łupieżu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *